FØR BARNET BEGYNNER
Når dere får tilbud om plass, godkjenner dere vedtekter og kontrakt ved å takke ja inne i vigilo.
Vi ber dere inn til et foreldremøte for nye foreldre hvor dere får bli kjent med oss, og hvor dere får ulike papirer. Da vil vi også høre når oppstart passer best.
TRYGGHET
Barnet som skal begynne i barnehagen er nesten ny i livet og har få livserfaringer. Det vil derfor stole på det foreldrene signaliserer. Vi har et inderlig ønske om at dere skal være helt trygge på at barnet har det fint hos oss, for da vil dere gå på jobb/skole med ”lett hjerte”.
TILVENNING
De første ukene vil naturlig nok bli litt annerledes da dette er en tilvenningsperiode. Målet med tilvenningen er at både dere og barnet skal bli trygge på personalet. Når barnet ser at dere er trygge, blir det lettere for barnet å gå fra dere til oss. Det er derfor vi småprater litt i garderoben.
Tidligere sa man tre dager til tilvenning, men erfaring og nyere forskning viser til at det er alt for kort tid til tilvenning. Barnet trenger god tid til å bli kjent i barnehagen sammen med foresatte. Derfor ønsker vi at dere setter av god tid og gir eventuelt beskjed til jobben at dere må være tilgjenngelig de kommende ukene. Å begynne i barnehagen skal være en positiv opplevelse.
Hvis det er behov for mer samtale, avtaler vi det, det tar vi ikke i garderoben.
For de fleste barn ser tilvenningsdagene slik ut: Første dagen er barnet i barnehagen sammen med sine foreldre i ca 1,5 timer. Barnet sover ikke i barnehagen denne dagen.
Den andre dagen er foresatt sammen med barna og vi fortsetter å bli kjent. Det beste er å komme til frokost for da er barnet mest oppplagt og klar. Barnet sover ikke i barnehagen, men blir med hjem etter noen timer.
Vi avtaler dag for dag og ser hvordan barnet trives etc. Vi vil ikke stresse barnet for da blir det mer utrygt.
Det er viktig den dagen dere skal gå at dere sier hadet slik at barnet oppfatter det. Ikke drøy, men gå med en gang slik at barnet ikke føler på deres utrygghet. Ring oss heller og spør om hvordan det går.
Når barnet skal sove i barnehagen i tilvenningsperioden, er det lurt at foreldre henter etter at barnet våkner. I vår barnehage sover noen av barna i vogner, andre på madrasser.
Det er viktig å påpeke at alle barn er ulike, noen har behov for mer tid til tilvenning i barnehagen enn andre. Vi avtaler forløpende med dere hva som passer ditt barn.
De første ukene anbefaler vi at barnet hentes tidlig i barnehagen.
MORGEN I GARDEROBEN
En vanlig barnehage-dag starter med at barn og foreldre blir møtt i garderoben av den som har tidligvakt. Det er fint om dere forteller oss viktig informasjon som angår ditt barn. Dette kan være om det har sovet dårlig/godt, spist frokost hjemme, vært lei seg på morgenen og om andre viktige beskjeder.
Vi i Lasseliten er enige om at det er dere som foreldre som bestemmer over barnet i garderoben. Vi overtar først når dere har gått ut døren. Dette kan være vanskelig for mange, da barnet fort finner ut at de voksne ikke helt vet hvem som har kontrollen. Da tar kanskje barnet kontrollen! Hvis dere synes det blir vanskelig og vil at vi skal ta over, kan dere gi oss et lite tegn på at nå er det ok at dere tar over ansvaret.
FROKOST
Klokka 8.15 spiser vi frokost i barnehagen. Hvis barnet skal spise i barnehagen ønsker vi at det kommer i tide, slik at vi unngår mange forstyrrelser under måltiden. Barna har med matboks og får drikke i barnehagen. De aller yngste har ofte med en grøtpakke i stedet for, eller i tillegg til matboksen. Av erfaring ser vi at det det er lurt å ha passe utvalg og ikke store mengder med mat i matboksen.
LEK OG SANGSTUND
Etter frokost deler vi barna i grupper hvor frilek og en liten samlingsstund finner sted. I samling med smågrupper synger vi mye bevegelsessanger. Noen ganger forteller vi eventyr, titter i bøker etc.
UTE
Vi er som oftest ute på formiddagen. Dette fordi barna får bedre appetitt og fordi de får en bedre hvil/søvn etterpå. Vi skifter bleie på de som trenger det før vi går ut. Vi går tur med eller uten vogner eller vi leker i hagen. Da er vi sammen med ”de store” barna fra Toppen.
AKTIVITETER
Små barn er kroppslige og de lærer gjennom å høre, føle, smake og oppleve. Vi er opptatt av å tilrettelegge for at barnet skal kunne få tilgang til å utfolde seg, oppleve mestring og tilhørighet i barnehagen. Vi har ulike aktiviteter som stimulerer og gir leke muligheter. Små barn elsker tumle lek hvor de kan krabbe, klatre, kaste ball, rulle, løpe etc. Vi har eget rom for tumle lek. Vi er opptatt av barns medvirkning og tilpasse lekemulighetene til deres interesser og alder.
Vi har mye formingsaktiviteter, lese stund, musikk aktivteter,turer, vi er glade i å være ute både vinter og vår, i regn, snø og solskinn derfor må barna alltid har tøy til all slags vær.
LUNSJ
Barna går inn til lunsj i grupper, ofte de minste først, eller hvis noen er våte eller kalde blir de med en voksen inn for å ordne til lunsj. Før lunsj sjekkes bleier og de vasker hendene. Barnehagen ordner med mat til lunsj, det er varm mat en gang i uken.
HVILESTUND
Vi hviler mellom 12.00 og 14.00. Noen av barna sover i vogner andre på madrasser. I hvilestund bruker vi "mediterende" musikk. Husk å ha med smokk, kosedyr eller det barnet liker å ha i sengen. Vi ønsker ikke flasker med melk eller vann.
FRUKT
Vi spiser frukt mellom kl.14.00 og 14.30. Barna får frukt i barnehagen. Vi deler i biter og sender fruktbollen rundt så barna lærer å forsyne seg med en av gangen og å vente på tur.
HENTING PÅ ETTERMIDDAGEN
Vi forsøker å gi noen ord til alle foreldre om hvordan dagen har vært for barnet, men det er ikke alltid praktisk mulig. På badet er det oversikt over bleieskift. I garderoben står det hvor lenge barnet har sovet og hvilke aktiviteter vi har hatt den dagen. Ta gjerne kontakt med oss personale ved behov.
UTFORDRINGER
Noen ganger vil ikke barnet i barnehagen. Det er lurt å ha samme rutine hver morgen og foreberede barnet på hvorda dagen vil komme til å se ut.
Vi ønsker primært at barnet ikke skal ha med egne leker i bhg, men noen ganger er det en
trygghet i det å ha med noe hjemmefra. Det er helt ok. Vi legger det på hylla eller gir dere beskjed hvis det blir et problem. Husk bare at vi ikke kan ta ansvar for deres leker. Vi kan ikke erstatte hvis noe går i stykker og vi kan heller ikke bruke mye tid på å lete hvis barnet har ”gjemt” leken sin.
KLÆR
Det kan være lurt å spørre personalet eller noen av de andre foreldrene før dere går til anskaffelse av dyrere ting som parkdress, vinterstøvler og regntøy. Vi har masse erfaring og kan råde dere. Se eget ark med hva som ellers skal være i barnehagen. Alt tøyet må merkes, da blir det lettere for både dere og oss å holde oversikt.
SYKDOM
Ved nedsatt almenntilstand må barnet holdes hjemme. Vi tåler snørr og vi har masse papirlommetørklær! Vi ringer hvis vi mener at barnet har det bedre hjemme og dere bør hente barnet. Etter feber skal barnet holdes hjemme en dag for å bli helt restituert. Dersom barnet har kastet opp eller hatt diare må det holdes borte fra barnehagen i 48 timer fra det ble symptomfritt. Vi anbefaler at dere har barnet hjemme den første dagen det har øyekatarr, eller til dere har startet behandling.Dette av hensyn til alle de andre barna, da dette er meget smittsomt.
Vi er ute hver dag. og barnet kan ikke komme i barnehagen dersom det ikke kan være ute. Ring og spør hvis dere er usikre! Dersom vi skal gi medisin i barnehagen må dere underskrive på et skjema for dette.
KLORING, DYTTING, SLÅING OG BITING
Ettåringer gjør det, det er helt normalt, men selvfølgelig ikke akseptabelt. De har ikke så mye språk, så dette er en måte å kommunisere på. Det er vår oppgave å reagere når de biter, helst i forkant. Hvis ikke vil de ikke lære at det er galt. Og de vil fortsette med det. Dette gjelder også når de tar leker fra hverandre eller jukser i køen. Barn er ikke født med evnen til verken å dele eller å vente på tur. De ser noe de vil ha og så tar de det. Også her forsøker vi å være i forkant for å lære barna hva som er rett. Men empati er de født med! De har stor evne til å synes synd på andre barn som er lei seg. Vi har taushetsplikt og kan kun fortelle til foreldrene til barnet som biter at det biter. Foreldrene til barnet som er bitt får ikke vite hvem som bet. Men noen barn kan jo fortelle det selv. Spør oss ALLTID hvis dere går og lurer på noe, hva som helst, selv om det er ubehagelig. Det er bedre enn å gå og tenke på det.
KVALITET OG KARTLEGGING
Vi har forskjellige kartleggingsskjemaer når det gjelder språk, motorikk og sosiale ferdigheter. Disse bruker vi på alle barn for å følge med på utviklingen.a
Ved behov samarbeider vi med helsestasjon, ppt etc. Vi krever tillatelse fra foreldrene før vi starter et samarbeide.
DETTE SKAL BARNET HA MED I BARNEHAGEN:
Selvfølgelig avhengig av hvilken årstid vi er i!
- Bleier, vi foretrekker de med tape. Trusebleier er kun praktisk når barnet har begynt å øve på å gå på do. Dere får beskjed hver gang dere må fylle på med bleier.
- Våtservietter. Papirkluter hvis dere heller ønsker dette. Dere får beskjed når dere må ha med.
- Salve. Barnehagen har stellesalve, solkrem og kuldekrem. Ta med egen hvis barnet ikke tåler den typen vi har.
- Matboks med frokost.
- Vannflaske
- Inneklær. 2 ekstra sett fra topp til tå.
- Vogn,smokk, kosedyr eller pute til hvilestund.
- Innesko eller tøfler. De må sitte godt på foten så de ikke så lett faller av. Spør oss om råd.
- Parkdress. Tykk til vinterbruk og tynn til sommerbruk. Det finnes mange med for som kan tas ut. Sjekk at dressen ikke er for trang eller for vid i ermene, det skal gå an å få en vintervott i gjennom, men den må ikke være så løs at fuktighet trekker oppover armen. Det samme gjelder for bena med hensyn til støvler. Husk alltid å ha strikk nederst på dressen. Dressen må også ha nok vidde til at barna får beveget seg utendørs.
- Regntøy. Vi foretrekker den myke typen.
- Gummistøvler med plass til såler og/eller ullsokker.
- Cherrox til høst og vår
- Vinterstøvler med plass til såler og tynne ullsokker.
- Ulltøy eller fleece til bruk under regntøy og dress.
- Votter. 2 par. Disse må ikke være så store/tykke at barna ikke får grep om bøtte og spade. Gummierte votter til våte dager.
- Ullsokker. Tykke til gummistøvler og tynne til vinterstøvler.
- Lue. Tykk til kalde dager og tynn bomull til høst og vår. Pass på at luen sitter godt. Det er vanskelig å leke med en lue som sklir ned i øynene. Den må også sitte godt over ørene. Det er mest praktisk med ull-hals eller ull-buff om vinteren. Vår og høst er det best med bomull . Vi anbefaler ikke skjerf pga kvelningsfare.
På varme vår-sommer-høst-dager vil barnet selvfølgelig ikke trenge noe annet tøy enn det de kommer til barnehagen i. Vi vet aldri når uhellet er ute eller når solen går bak en sky. Sørg derfor å ha skiftetøy og regntøy til enhver tid i barnehagen.
Vi ønsker dere riktig velkommen til Lasseliten!