LASSELITEN

Lasseliten er småbarnsavdelingen i Lassebakken barnehage med plass til 14 barn. Helene Johannesen er pedagogisk leder for avdelingen.

FØR BARNET BEGYNNER

Når dere får tilbud om plass, får dere også vedtekter og kontrakt i posten.
Kontrakten sendes oss så fort som mulig i underskrevet stand. Der står oppstartsdato og betalingsbetingelser. Dere skal ha mottatt helseskjema og skjema for tillatelser. Fyll ut disse og ta med første dagen. Dersom dere mangler noe av dette, vennligst gi oss beskjed så fort som mulig.

TRYGGHET

Barnet som skal begynne i barnehagen er nesten ny i livet og har få livserfaringer. Det vil derfor stole på det foreldrene signaliserer. Vi har et inderlig ønske om at dere skal være helt trygge på at barnet har det fint hos oss, for da vil dere gå på jobb/skole med ”lett hjerte”.

TILVENNING

De første ukene vil naturlig nok bli litt annerledes da dette er en tilvenningsperiode. Målet med tilvenningen er at både dere og barnet skal bli trygge på personalet. Når barnet ser at dere er trygge, blir det lettere for barnet å gå fra dere til oss. Det er derfor vi småprater litt i garderoben.


Hvis det er behov for mer samtale, avtaler vi det, det tar vi ikke i garderoben.

Tilvenningsperioden er varierende for barn,og dere bør minst sette av minst 3 dager til tilvenning.

For de fleste barn ser tilvenningsdagene slik ut: Første dagen er barnet i barnehagen sammen med sine foreldre i ca 1,5 timer. Barnet behøver ikke sove i barnehagen denne dagen.

Den andre dagen er foresatt sammen med barnet en liten periode, for så å dra hjem en liten tur. Det er viktig at foresatt sier hadet og at det kommer snart og henter barnet.Slik lærer barnet at det alltid blir hentet igjen av foresatte. Noen barn sover i barnehagen denne dagen og det er lurt at foreldre henter etter at barnet våkner. I vår barnehage sover noen av barna i vogner, andre i madrasser.


I den tredje dagen kan du(foresatt) gå etter frokost og så hente når barnet våkner etter hviling. 

Det er viktig å påpeke at alle barn er ulike, noen har behov for mer tid til tilvenning i barnehagen enn andre. Vi avtaler forløpende med dere hva som passer ditt barn. 

De første ukene anbefaler vi at barnet hentes tidlig i barnehagen.

MORGEN I GARDEROBEN

En vanlig barnehage-dag starter med at barn og foreldre blir møtt i garderoben av den som har tidligvakt. Det er fint om dere forteller oss viktig informasjon som angår ditt barn. Dette kan være om det har sovet dårlig/godt, spist frokost hjemme, vært lei seg på morgenen og om andre viktige beskjeder.

Vi i Lasseliten er enige om at det er dere som foreldre som bestemmer over barnet i garderoben. Vi overtar først når dere har gått ut døren. Dette kan være vanskelig for mange, da barnet fort finner ut at de voksne ikke helt vet hvem som har kontrollen. Da tar kanskje barnet kontrollen! Hvis dere synes det blir vanskelig og vil at vi skal ta over, kan dere gi oss et lite tegn på at nå er det ok at dere tar over ansvaret.

FROKOST

Klokka 8.30 spiser vi frokost i barnehagen. Hvis barnet skal spise i barnehagen ønsker vi at det kommer i tide, slik at vi unngår mange forstyrrelser under måltiden. Barna har med matboks og får drikke i barnehagen. De aller yngste har ofte med en grøtpakke i stedet for, eller i tillegg til matboksen. Av erfaring ser vi at det det er lurt å ha passe utvalg og ikke store mengder med mat i matboksen. 

LEK OG SANGSTUND

Etter frokost deler vi barna i grupper hvor frilek og en liten samlingsstund finner sted. I samling med smågrupper synger vi mye bevegelsessanger. Noen ganger forteller vi eventyr, titter i bøker etc.

UTE

Vi er som oftest ute på formiddagen. Dette fordi barna får bedre appetitt og fordi de får en bedre hvil/søvn etterpå. Vi skifter bleie på de som trenger det før vi går ut. Vi går tur med eller uten vogner eller vi leker i hagen. Da er vi sammen med ”de store” barna fra Toppen.

AKTIVITETER

Vi har en del formingsmateriell som er tilpasset de minste barna. Når vi er inne på formiddagen deler vi i grupper så barna får bli kjent med maling og plastelina, lim, store perler, puslespill med mer. Vi har også trimløype med hopping, kryping og klatring. –Eller vi danser! Noen ganger har vi vannlek for
2-3 barn i balja på badet. Av og til baker vi. Det spiser vi til lunsj, eller barna får med baksten hjem.

LUNSJ

Barna går inn til lunsj i grupper, ofte de minste først, eller hvis noen er våte eller kalde blir de med en voksen inn for å ordne til lunsj. Før lunsj får alle nye bleier og de vasker hendene. Barnehagen ordner med mat til lunsj, onsdag er det varm-mat.

HVILESTUND

Vi hviler mellom 12.00 og 14.00. Noen av barna sover i vogner andre på madrasser. I hvilestund bruker vi "mediterende" musikk. Husk å ha med smokk, kosedyr eller det barnet liker å ha i sengen. Vi ønsker ikke flasker med melk eller vann.

FRUKT

Vi spiser frukt mellom kl.14.00 og 14.30. Barna har med 2 frukt hver uke. Vi deler i biter og sender fruktbollen rundt så barna lærer å forsyne seg med en av gangen og å vente på tur. Det er populært med banan, druer og epler. Det er også mulig å ha med fruktpure' til de minste barna. I løpet av 2019 vil barnehagen overta ansvaret for innkjøp av frukt.

MELLOMMÅLTID

Da det er en stund til barna skal spise middag hjemme, tilbyr vi barna knekkebrød eller brødskive med pålegg rundt kl 15.30.

HENTING PÅ ETTERMIDDAGEN

Vi forsøker å gi noen ord til alle foreldre om hvordan dagen har vært for barnet, men det er ikke alltid praktisk mulig. På badet er det oversikt over bleieskift. I garderoben står det hvor lenge barnet har sovet og hvilke aktiviteter vi har hatt den dagen. Ta gjerne kontakt med oss personale ved behov.

UTFORDRINGER

Noen ganger vil ikke barnet i barnehagen. Det er lurt å ha samme rutine hver morgen og foreberede barnet på hvorda dagen vil komme til å se ut.

Vi ønsker primært at barnet ikke skal ha med egne leker i bhg, men noen ganger er det en
trygghet i det å ha med noe hjemmefra. Det er helt ok. Vi legger det på hylla eller gir dere beskjed hvis det blir et problem. Husk bare at vi ikke kan ta ansvar for deres leker. Vi kan ikke erstatte hvis noe går i stykker og vi kan heller ikke bruke mye tid på å lete hvis barnet har ”gjemt” leken sin.

KLÆR

Det kan være lurt å spørre personalet eller noen av de andre foreldrene før dere går til anskaffelse av dyrere ting som parkdress, vinterstøvler og regntøy. Vi har masse erfaring og kan råde dere. Se eget ark med hva som ellers skal være i barnehagen. Det er lurt å merke alt som tilhører ditt barn, da blir det lettere for både dere og oss å holde oversikt. 

SYKDOM

Ved nedsatt almenntilstand må barnet holdes hjemme. Vi tåler snørr og vi har masse papirlommetørklær! Vi ringer hvis vi mener at barnet har det bedre hjemme og dere bør hente barnet. Etter feber skal barnet holdes hjemme en dag for å bli helt restituert. Dersom barnet har kastet opp eller hatt diare må det holdes borte fra barnehagen i 48 timer fra det ble symptomfritt. Vi anbefaler at dere har barnet hjemme den første dagen det har øyekatarr, eller til dere har startet behandling.Dette av hensyn til alle de andre barna, da dette er meget smittsomt.

Vi er ute hver dag. og barnet kan ikke komme i barnehagen dersom det ikke kan være ute. Ring og spør hvis dere er usikre! Dersom vi skal gi medisin i barnehagen må dere underskrive på et skjema for dette.

KLORING, DYTTING, SLÅING OG BITING

Ettåringer gjør det, det er helt normalt, men selvfølgelig ikke akseptabelt. De har ikke så mye språk, så dette er en måte å kommunisere på. Det er vår oppgave å reagere når de biter, helst i forkant. Hvis ikke vil de ikke lære at det er galt. Og de vil fortsette med det. Dette gjelder også når de tar leker fra hverandre eller jukser i køen. Barn er ikke født med evnen til verken å dele eller å vente på tur. De ser noe de vil ha og så tar de det. Også her forsøker vi å være i forkant for å lære barna hva som er rett. Men empati er de født med! De har stor evne til å synes synd på andre barn som er lei seg. Vi har taushetsplikt og kan kun fortelle til foreldrene til barnet som biter at det biter. Foreldrene til barnet som er bitt får ikke vite hvem som bet. Men noen barn kan jo fortelle det selv. Spør oss ALLTID hvis dere går og lurer på noe, hva som helst, selv om det er ubehagelig. Det er bedre enn å gå og tenke på det.

KVALITET OG KARTLEGGING

Vi har forskjellige kartleggingsskjemaer når det gjelder språk, motorikk og sosiale ferdigheter. Disse anvender vi bare når vi er usikre på om barnet trenger ekstra hjelp og støtte eller når dere som foreldre kommer til oss med en bekymring.

Ved behov samarbeider vi med helsestasjon, ppt etc. Vi krever tillatelse fra foreldrene før vi starter et samarbeide.

 

DETTE SKAL BARNET HA MED I BARNEHAGEN:

Selvfølgelig avhengig av hvilken årstid vi er i!

- Bleier, vi foretrekker de med tape. Trusebleier er kun praktisk når barnet har begynt å øve på å gå på do. Dere får beskjed hver gang dere må fylle på med bleier.
- Våtservietter. Papirkluter hvis dere heller ønsker dette. Dere får beskjed når dere må ha med.
- Salve. Barnehagen har stellesalve, solkrem og kuldekrem. Ta med egen hvis barnet ikke tåler den typen vi har.
- Frukt. 2 pr. uke.
- Matboks med frokost.
- Inneklær. 2 ekstra sett fra topp til tå.
- Vogn,smokk, kosedyr eller pute til hvilestund.
- Innesko eller tøfler. De må sitte godt på foten så de ikke så lett faller av. Spør oss om råd.
- Parkdress. Tykk til vinterbruk og tynn til sommerbruk. Det finnes mange med for som kan tas ut. Sjekk at dressen ikke er for trang eller for vid i ermene, det skal gå an å få en vintervott i gjennom, men den må ikke være så løs at fuktighet trekker oppover armen. Det samme gjelder for bena med hensyn til støvler. Husk alltid å ha strikk nederst på dressen. Dressen må også ha nok vidde til at barna får beveget seg utendørs.
- Regntøy. Vi foretrekker den myke typen.
- Gummistøvler med plass til såler og/eller ullsokker.
- Cherrox til høst og vår
- Vinterstøvler med plass til såler og tynne ullsokker.
- Ulltøy eller fleece til bruk under regntøy og dress.
- Votter. 2 par. Disse må ikke være så store/tykke at barna ikke får grep om bøtte og spade. Gummierte votter til våte dager.
- Ullsokker. Tykke til gummistøvler og tynne til vinterstøvler.
- Lue. Tykk til kalde dager og tynn bomull til høst og vår. Pass på at luen sitter godt. Det er vanskelig å leke med en lue som sklir ned i øynene. Den må også sitte godt over ørene. Det er mest praktisk med ull-hals eller ull-buff om vinteren. Vår og høst er det best med bomull . Vi anbefaler ikke skjerf pga kvelningsfare.

På varme vår-sommer-høst-dager vil barnet selvfølgelig ikke trenge noe annet tøy enn det de kommer til barnehagen i. Vi vet aldri når uhellet er ute eller når solen går bak en sky. Sørg derfor å ha skiftetøy og regntøy til enhver tid i barnehagen.